Projecte educatiu

QUÈ FA UNA MARE DE DIA?

 •  Acompanyar a l’infant en el seu desenvolupament natural de manera tranquil·la i respectuosa transmetent confiança i seguretat.
 • Acompanyar els infants amb amor i escolta en el seu desenvolupament personal en la primera etapa de les seves vides.
 • Oferir l’espai i el moment adequat per les necessitats bàsiques dels infants com son l’alimentació, el descans i la higiene, sempre respectant el ritme de cada un/a i acompanyant aquests moments tan importants amb molta cura i molt d’amor.
 • Garantir la seguretat a la casa i generar un ambient tal en que el nin/a es senti segur i confiat on la llibertat de moviment estiguin presents en tot moment.
 • Afavorir un espiar on el nin/a pugui desenvolupar les seves capacitats físiques, psíquiques i emocionals proporcionant els mitjans per aconseguir-ho.
 • Mantenir una actitud oberta, cordial i transparent amb els pares i amb els nins/es dins un ambient tranquil i de confiança.
 • Vetllar per el benestar del nin/a.

Tot això està encaminat a aconseguir que els nins/es que estan amb una Mare de dia siguin responsables, tolerants, sociables i autònoms.

QUÈ PROCUREM?

Els nins i les nines que venen a Ca’n Figuereta a compartir el seu temps, en menor o major mesura i depenent de la seva edat, desenvolupen les següents capacitats:
-

 • Respectar, estimar i empatitzar amb els altres companys , la qual cosa crearà un clima acollidor, càlid i respectuós entre tots/es.
 • Gaudir d’unes hores en companyia a un espai familiar.
 • Reconèixer-se com a persona diferenciada dels i les altres companys/es, formant així una imatge ajustada i positiva de sí mateix/a, el que els proporcionarà una elevada autoestima. Alhora que podran gaudir d’un ambient de grup i cohesió coneixent les diferencies amb els altres i respectant-les en tot moment. Es potencia la capacitat de participació per a que siguin acceptats cada un com a individus.
 • Conèixer progressivament i al ritme individual de cada un/a els deferents llenguatges per expressar les seves necessitats, preferències i sentiments i com a mitjà de comunicació en general.
 • Conèixer el seu propi cos, descobrir les funcions i les infinites possibilitats de moviment i expressió que tenim.
 • Implicar-se en la cura i el manteniment de l’entorn, de la casa, de les plantes i els animals.
- Experimentar i expressar a través de la música i l’expressió plàstica.
 • Experimentar, experimentar i experimentar.

 COM ES FA L’ACOMPANYAMENT ALS INFANTS?

A Ca´n Figuereta s’acompanya a cada nin/a amb molt d’amor, aquest és el concepte per el qual es regeix una Mare de dia. Un altre concepte molt important és la “diversió”, els infantes creixen i aprenen jugant i vivenciant les coses i els fets per ells mateixos. Quan es diverteixen aprenen. La manera d’acompanyar als nins/es afavoreix principalment l’autonomia personal i el desenvolupament interior per la qual cosa, en la mesura del que és possible, els espais estan adaptats als infants amb el material col·locat de tal manera que tinguin lliure  accés sempre que ho designi i així puguin experimentar i aprendre gràcies a la motivació intrínseca. La Mare de dia intervé de manera, discreta, prudent i respectuosa  proporcionant eines  i espais per què el nin/a pugui moure’s i expressar-se des de la seguretat i llibertat.
Els infants adquireixen responsabilitats en benefici del bé comú, adquirint poc a poc normes bàsiques de convivència com per exemple, no embrutar, arraconar material i jocs una vegada utilitzats, respectar el descans dels amics/gues,… Així com també desenvolupen l´auto disciplina ajudant-lo a conquerir la seva independència i llibertat.


 QUIN ESPAI TENIM?

Ca’n Figuereta és una planta baixa que té diferents espais per poder gaudir.

 • Tenim una galeria a on està disposat tot el material de joc i de desenvolupament personal dels  nins/es, amb catifes per poder sentir-se còmodes i aïllats d’en terra, un racó  de coixins i més coixins per poder prendre alè quan ho necessitin, prestatgeria  adaptada plena de jocs al seu abast per escollir quan així ho desitgin, un mini teatre per representar i espai lliure d’obstacles que facilita el moviment de l’infant.
 • Tenim  a una habitació els matalassos per anar a dormir. La Mare de dia, si ells/es ho necessiten, els acompanyarà, si no….ells podran fer-ho de forma autònoma.
 • La cuina a on es cuinarà a diari. Utilitzarem l’espai per dinar asseguts en trones i/o hamaques depenent de l’edat.
 • El jardí  a on els nins/es podran gaudir de jugar a l’aire lliure i valorar i explorar tots els elements naturals que hi existeixen. Flora i fauna. Tenim un llimoner, un taronger i dos nisprers així com diferents plantes. També gaudim d’un tros de terra a on poder plantar  i un altre tros de gespa.


 AMB QUÈ JUGAM I APRENEM?

A la zona de joc de Ca’n Figuereta tenim material fet d’elements naturals, principalment la fusta, però també de tela, cartró,…que els ajuda   a desenvolupar habilitats cognitives bàsiques.  Tenim la “Panera del tresors” plena de material sensorial quotidià que ajuda a experimentar amb els 5 sentits, un teatre amb teresetes, instruments musicals, material d’arts plàstiques que els ajudarà al desenvolupament artístic.
Els materials que trobem al jardí són: fulles, flors, pedres, pals, fusta, terra… I  molts altres material per descobrir…


QUÈ FEIM?

 1. Període d’adaptació. Cada infant necessita el seu propi temps per sentir-se segur en un ambient que no és el seu pròxim, que no és casa seva. Per aquest  motiu a l’inici, qual ens coneixem les famílies, infants, Mare de dia i espai, donam el temps necessari per que els pares puguin acompanyar al fill/a en l´adaptació d’aquesta nova situació per  tots.   La Mare de dia ha de conèixer les necessitats del nin/a i de la família, els hàbits i rutines que segueixen a casa seva i que en la mesura del possible continuarà realitzant a Ca’n Figuereta (descans, menjar, jugar…)
 2. Jocs sensorial amb material adequat. (tacte, oïda, vista, gust, olfacte)
 3. Gràcies a l’espai exterior que tenir, es realitzen multitud de jocs a l’aire lliure de manera grupal si es dona el cas en que a tots els nins/es els fa ganes jugar. Quan fa bon temps gaudim  d’una mini piscina inflable  i ens refresquem i experimentem amb l’aigua.
 4. Al jardí també hi feim  exploració, així com tallers artístics amb el material natural que hi trobem.
 5. Contes i cançons ajudant al desenvolupament de la imaginació, tan important en aquesta etapa i a l’adquisició del llenguatge. Així com aprendre a escoltar, recrear, comentar, reflexionar i imaginar.
 6. Tallers gastronòmics adaptats a l’edat i possibilitats dels infants, mitjançant la manipulació dels aliments. Aprofitarem els fruits dels nostres arbres per cuinar.
 7. Sortides pel barri, a comprar fruita i verdures a la fruiteria més propera i al parc infantil de la Plaça de Santa Pagesa.
 8. Mini hort. Plantarem verdures i fruita de temporada (tomàtigues, prebes, maduixes)
Anuncis